Pointillisme is een schildertechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van kleine stippen, veegjes of andere toetsen. Door verschillende kleuren verf door elkaar heen te gebruiken kunnen zeer interessante optische effecten ontstaan.
Werkwijze en effecten
Pointillistische schilderijen worden dankzij de verzameling van overlappende gekleurde toetsen vaak ervaren als warm, zacht en rijk. Dat komt mede door het kleurgebruik: in het klassiek pointillisme wordt namelijk weinig wit en eigenlijk nooit zwart gebruikt. Het resultaat is een weelderig en vooral kleurrijk geheel. Een pointillistisch kunstwerk is een echte blikvanger. Als je een pointillistisch schilderij van een lijst wilt voorzien, verkrijgbaar bij BGA.nl, kies dan voor een sobere maar elegante omlijsting.
Geschiedenis
Pointillisme ontstond in Frankrijk in de jaren 80 van de 19e eeuw. De benaming voor deze schildertechniek is afkomstig van de Franse woorden voor “het (neer)zetten van stippen”. Georges Seurat was één van de grondleggers van de stroming. Zijn experimentele werk vond zijn oorsprong in de wetenschappelijke benadering van kleuren en kleurenmenging. Hij probeerde kleurtinten te verkrijgen door experimenteel primaire kleuren puntsgewijs te mengen. Deze werkwijze werd dan ook enorm populair in die tijd. Camille Pissarro en Paul Signac waren andere befaamde pointillisten. In Nederland waren het de artiesten Jan Toorop en Henk Bremmer die bekend geworden zijn met kunstwerken in die stijl. In het Kröller-Müller Museum en in andere Nederlandse kunstmusea zijn schilderijen van de bekendste pointillisten te bewonderen.