Een comfortabele jurk is gemaakt van katoen, polyester of lycra. Deze textielsoorten houden het lichaam warm, beschermen het en bedekken het tegen ongewenste blikken. Maar jurken kunnen ook met andere doeleinden gemaakt worden, door kunstenaars die graag kledingstukken ontwerpen.

Een kunstzinnige jurk kan gemaakt zijn van de meest bizarre materialen, waarmee je in dit artikel kennismaakt. Bij jurken dames die als kunstobject bedoeld zijn, draait het niet om of ze fijn zitten, maar om welk idee ze bij de beschouwer oproepen. Dit zijn een paar van de vreemdste artistieke jurken dames ooit.

Schimmeljurken

Een normaal persoon zou een beschimmelde jurk weggooien – een kunstenaar kweekt met opzet schimmels op zijn jurken dames. Schimmels kunnen verschillende kleuren en texturen hebben, en daardoor een (letterlijk) levend motief op een jurk vormen. Het leukste aan deze creaties is dat de jurk na een tijdje in de schijnwerpers steeds voller bedekt raakt met kleur.

Jurken van reclame

Een elegante jurk dient niet alleen om het lichaam te bedekken, maar ook als advertentie voor het mooie vrouwenlichaam daaronder. Dat zal in ieder geval het idee zijn van de ontwerpers die jurken dames maken van lagen posters, flyers en reclamefolders. Extra bonuspunten zijn er voor de jurken van posters die reclame maken voor de jurk zelf.

Jurken van schoonmaakdoekjes

We zijn gewend om microvezeldoekjes en schuursponsjes na een paar keer gebruik weg te gooien. Bepaalde kunstenaars hebben deze schoonmaakartikelen gebruikt om jurken dames van te maken. Als aanklacht tegen de wegwerpmaatschappij van nu? Om de draagster te vergelijken met een aanrecht dat hoognodig een schoonmaakbeurt nodig heeft? Wie zal het zeggen!

Jurken van etenswaren

‘Je ziet er uit om op te vreten’, veel vrouwen zullen dit (al dan niet gewenst) een keer tijdens hun leven horen. Misschien is dat de inspiratie voor de verschillende jurken dames van etenswaren die we al hebben gezien. Heel bekend is de jurk van vleeswaren die Lady Gaga droeg. Maar er bestaan ook jurken van bananenschillen, snoepgoed, tacowraps en bladgroenten.

Jurken van krantenartikelen

Dit is een interessant concept voor dameskleding, omdat de inhoud van een krantenbericht verschillende boodschappen kan overbrengen. Natuurlijk kunnen de nieuwsartikelen waarvan de jurk gemaakt is onschuldig en positief zijn. Maar ze kunnen ook net zo goed de aandacht vestigen op één of ander maatschappelijk onrecht. Het meest indrukwekkende design dat we gezien hebben, was een jurk gefabriceerd van artikelen over seksueel geweld.

Jurken van lampen

De personen die deze jurken aan hebben kunnen letterlijk een stralende aanwezigheid genoemd worden. Jurken gemaakt van dunne, papierachtige jurken waarin kleine LED-lampen verwerkt zijn springen er meteen uit in een donkere expositieruimte en op de catwalk. We hopen altijd maar dat de lampjes op een batterij werken, en dat er geen verlengsnoer naar de jurk in kwestie loopt.

Author puck
Published
Views 5893
youplay