De grootste hype van 2021 was wel de plotselinge en enorme handelswaarde van NFT-kunst. Digitale plaatjes, vaak gewoon op een laptop in elkaar gezet, werden voor miljoenen verkocht. Wat is een NFT, en waarom kan die zo veel waard worden? En hoe maak je thuis zelf NFT’s?
NFT-kunst zijn digitale afbeeldingen en mediabestanden
NFT-objecten hebben vaak de vorm van beeldende kunst: cartoonplaatjes die je kan verzamelen, abstracte kunst en digitale versies van beroemde kunstwerken. Voor een paar van de duurste plaatjes heb je niets anders nodig dan een laptop van mresell.nl, zo simpel zijn die. Maar NFT kunstobjecten kunnen ook de vorm hebben van muziektracks, experimentele films of unieke culturele iconen – de eerste Tweet ooit ging in 2021 voor miljoenen euro’s van de hand op een online veiling.
NFT art wordt gemunt op de softwaresystemen van cryptomunten
NFT-items worden gekocht en verkocht voor cryptomunten zoals Bitcoin en Solana. En ook de code van elke NFT wordt geregistreerd op de blockchain (informatiecode) van deze digitale valuta. Vooral de cryptomunt Ethereum is geliefd bij de makers van deze objecten. Iedereen met een laptop van mresell.nl kan een NFT ontwerpen en registreren (‘munten’) op zo’n blockchain, en elke nieuwe verkoop ervan wordt aan de infoketen toegevoegd. De zekerheid van deze massaal gedeelde informatieketen en de uniekheid van elke NFT geeft handelaars en investeerders een grote zekerheid dat hun NFT waardevol is en nog veel meer waard kan worden in de toekomst.
NFT’s worden veel waard als ze een hype worden
De afkorting NFT staat voor ‘non fungible token‘, een digitaal voorwerp waarvan de waarde zich niet direct in (crypto)valuta laat uitdrukken. De handelswaarde is dus eigenlijk wat de gek er voor geeft. Simpele plaatjes van de Bored Ape Yacht Club, aangeklede mensapen die op een laptop van mresell.nl getekend kunnen worden, zijn voor miljoenen verkocht. Dat komt omdat verschillende beroemdheden (zangers, voetballers, investeerders) al een aapje hebben gekocht als statussymbool.
De prijs van NFT-art fluctueert enorm
De handel in deze plaatjes draaien dus op hype, en niet op de artistieke waarde ervan. Veel digitale kunstwerken, en zeker veel van de cartoonplaatjes die op blockchains gemunt zijn, zouden nooit zo veel opleveren wanneer ze in een traditionele kunstgalerij geëxposeerd zouden worden. De waarde van NFT-kunst kan opeens enorm stijgen omdat de bekendheid en het aantal geïnteresseerden extreem snel kan toenemen, waardoor de verkoopprijs door het dak vliegt. Dat is de kracht van internet; maar de waarde van een bepaalde NFT-collectie kan ook met hetzelfde gemak kelderen tot ver onder de laatst bepaalde prijs.