Ken je het Engelse gezegde: ‘don’t judge a book by its cover‘? Een heleboel lezers (en schrijvers) doen dat in ieder geval wel. De omslag van een boek is daarom zeer belangrijk voor zowel schrijver als lezer. Een unieke, mooie of interessante boekomslag kan er namelijk voor zorgen dat veel meer mensen het boek oppakken in de boekenwinkel. Maar voor kunstenaars en illustratoren blijft er één belangrijke vraag over: hoe maak je een goede boek cover? In dit artikel vindt je drie tips voor het ontwerpen van de perfecte boekomslag.
Bekijk andere boeken in hetzelfde genre
Ben jij gevraagd om een boek cover te ontwerpen? Dan ga je natuurlijk eerst op onderzoek uit, en voor veel kunstenaars begint dat onderzoek bij de concurrentie. Let op en focus je voornamelijk op boeken die zich bevinden in hetzelfde genre. Romantische boeken hebben namelijk hele andere boekomslagen dan bijvoorbeeld thrillers. Je kunt ervoor kiezen om de boeken te zoeken in boekwinkels of bibliotheken, maar er is ook een andere manier. Zo zijn er websites waarop je online alle luisterboeken kunt vinden. Niet alleen kun je hier specifiek naar bijvoorbeeld fantasieboeken zoeken maar je kunt hier ook snel de mooiste covers vinden. En daarnaast kun je ook nog de leukste boeken lezen terwijl jij je eerste sketches maakt.
Wees origineel
Nu je jouw vooronderzoek hebt afgerond weet je precies wat de trends zijn op het gebied van boekcovers. Nu is het belangrijk om hierin je eigen weg te vinden. Jij bent immers een kunstenaar en je wil niet precies hetzelfde doen als iedereen. Jij wil uniek zijn. Jouw boek moet opvallen. Schroom daarom ook niet om op zoek te gaan naar andere inspiratiebronnen. Zo kun je bijvoorbeeld een museum in Amsterdam bezoeken om inspiratie op te doen. Heb je een boek dat zich afspeelt in bijvoorbeeld Valencia? Dan is het misschien fijn om Valencia eens van dichtbij te gaan ontdekken voordat je begint aan het ontwerpen van de boekomslag. Zo kom je helemaal in de stemming en weet je precies wat voor sfeer het boek moet gaan uitstralen.
Maak gebruik van juiste kleuren
Bekijk de boekomslagen van alle luisterboeken eens goed en vertel mij wat ze met elkaar gemeen hebben. Inderdaad, mooie en sprekende kleuren. Alle luisterboeken van het romantische genre hebben zachte en lichte kleuren waardoor het boek meteen vrolijk en warm overkomt, terwijl alle luisterboeken met horrorverhalen juist donkere kleuren tonen. Dit komt door de kleurenpsychologie en het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Kies dus altijd kleuren welke goed aansluiten bij het genre én het onderwerp van het boek. Zo zorg je ervoor dat de lezer weet wat hij kan verwachten wanneer hij het boek voor de eerste keer oppakt.