Er bestaan heel wat verschillende soorten kunst. Als je aan het woord kunst denkt, denk je waarschijnlijk aan schilderijen, beeldhouwkunst, architectuur, zandsculpturen, enzovoort. Het is echter zo, dat eigenlijk alles wat we in het dagelijkse leven doen in kunst kan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van je make-up, het maken van een prachtig kapsel, het bereiden van een lekker gerecht, het voeren van een intrigerende speech en zelfs, het bakken en decoreren van een verrukkelijke taart.

In het volgende artikel, richten we ons op het laatste punt. De kunst van het bakken, oftewel–in het Engels–cake art.

Taart of kunst?

Misschien heb je voor je kind, neefje of nichtje wel eens overwogen om een nijntje taart te bestellen voor hun verjaardag. Een dergelijke taart ziet er gezellig uit en de meeste kinderen genieten hier ook van. De vraag is echter of je deze taart op dit moment hebt gezien als kunstobject of als gewoonweg een taart. Als de woorden ‘het is bijna zonde om op te eten’ in je hoofd zijn opgekomen, heb jij deze taart zeker als een kunstwerk beschouwd.

We snappen waarschijnlijk allemaal dat cake art meer is dan alleen het bakken van een taart. Het kunstaspect komt namelijk voornamelijk tijdens de decoratie goed naar boven. Er zijn dan ook verschillende manieren waarop dit wordt gedaan.

Geschiedenis van cake art

Het is niet helemaal duidelijk wanneer men echt begon met het decoreren van taarten. Er wordt gedacht dat dit in de negentiende eeuw echt kwam opzetten. Dit kwam omdat er ovens werden uitgevonden die het veel makkelijker maakten om de temperatuur te regelen. Ook wordt er gedacht dat het decoreren van taarten en andere gebakjes uit Frankrijk komt. Bakkers beginnen hun taarten te versieren om zo de prijs van hun producten te kunnen verhogen. Een artistieke waarde zorgt er immers vaak voor dat de prijs van een product hoger kan worden. Slimme zet dus!

Verschillende ingrediënten voor cake art

De decoraties worden voornamelijk op en om de taarten heen gebouwd. Vaak wordt de taart bedekt met een suikerig ingrediënt zodat de taart zelf onzichtbaar wordt. Dit wordt vaak gedaan met fondant, glazuur, marsepein, chocolade en eetbaar papier. Je kunt kiezen voor simpele creaties, maar–zoals steeds vaker wordt gedaan–ook voor driedimensionale, eetbare meesterwerken. Cake art kan dus door vrijwel iedereen worden uitgevoerd. Je zou het zelfs zelf eens uit kunnen proberen.

Bij cake art is het eigenlijk niet eens per se nodig om zelf een taart te bakken. In veel gevallen bestaat de basis voor cake art uit een taart die je zo in de winkel kunt kopen. Het gaat in veel gevallen ook niet om de smaak, maar om de visuele creatie. Een prachtige taart wordt namelijk vaker onthouden dan alleen een lekkere taart.

Als dit fenomeen iets is waar je interesse in hebt, dan merk je waarschijnlijk al dat de drempel om eraan te beginnen niet erg hoog is!

Author puck
Published
Views 1736
youplay