Acrylverf is één van de belangrijkste producten voor moderne beeldende kunst. Waar vroeger olieverf het dominante medium was, is acrylverf in de 20e eeuw een geduchte concurrent geworden. De verf biedt verschillende voordelen die olieverf niet heeft, waaronder een zeer korte droogtijd en gemakkelijke verwerking. Vooral binnen de moderne kunst dat sinds de jaren 50 in de mode raakte, heeft deze verfsoort een belangrijke plaats.

Wat is acrylverf?

Zoals alle verfsoorten is acrylverf een combinatie van pigmenten en een dragende stof. Deze dragende stof is bij acrylverf een synthetische hars (acrylaat) die opgelost is in water. Zodra het water uit de verf verdampt, bindt het acrylaat de pigmenten en fixeert die op hun plaats. Omdat water veel sneller droogt dan de olie in olieverf kan een acrylverf schilderij makkelijker in meerdere lagen over elkaar (nat op droog) worden geschilderd. Ook kan de verf verdund worden met water, wat handig is voor de reiniging van gereedschap en kwasten. Wordt de verf met erg veel water verdund, dan leent die zich voor aquarel-achtige toepassing. De verf is overigens niet uitwasbaar uit textiel – kijk dus uit met mooie kleding zoals die van Kidsbrandstore.

Pigmenten

De pigmenten die in deze verf gebruikt worden zijn voor een groot deel dezelfde als in olieverf en gouache. Toen de verf voor het eerst een groter publiek vond was de keuze qua kleurtinten beperkt. Dit kwam omdat sommige pigmenten niet goed oplossen in de acrylaat drager. Sindsdien zijn er veel verschillende nieuwe (synthetische) pigmenten ontwikkeld die de “ontbrekende” pigmenten heel goed kunnen vervangen.

Acrylverf gebruiken

Één van de grote voordelen van deze verf is dat hij op bijzonder veel manieren te gebruiken is. Dat begint al bij het feit dat acrylaat een stevige bindingslaag vormt op veel verschillende materialen. Daardoor is het mogelijk om zonder voorbereiding een blijvend schilderij te maken op hout, metaal, plastic, textiel en veel andere ondergronden. Een professionele schilder die met de verf werkt, zal vaak toch gebruik maken van canvas dat voorbereid is met gesso of een ander medium. De verf zelf heeft een zalfachtige textuur, die zich leent voor bewerkingen met veel verschillende gereedschappen. Bijna elke kwastsoort is geschikt, maar de verf kan ook aangebracht worden met paletmessen, zogenaamde shapers, of elk willekeurig hard stuk gereedschap. Er zijn ook speciale gels en structuurmedia die als ondergrond of als mengmiddel voor de verf kunnen worden gebruikt, en een 3D-effect aan het werk toevoegen. Slechts de fantasie van de schilder is de beperkende factor bij het werken met acrylverf.

Toepassingen

Acrylverf wordt vaak gebruikt voor moderne kunst, zoals in de pop art en het surrealisme. De felle kleuren en korte droogtijd maken het materiaal populair bij schilders van abstract werk. Met acrylverf kunnen niet gemakkelijk de subtiele overgangen van kleurtinten worden gecreëerd die kenmerkend zijn voor olieverfschilderijen. Die laatste verfsoort is daarom beter geschikt voor naturalistische portretten en landschappen. Maar door het gebruiksgemak en de goede beschikbaarheid is acrylverf tegenwoordig de eerste keus van veel amateur- en professionele beeldend kunstenaars.

Author puck
Published
Views 1595
youplay