De Middeleeuwen waren een zeer bijzondere tijd op meerdere fronten. Er gebeurde van alles wat de wereld zoals die vandaag de dag is vormde. Het is niet zo vreemd dat er daarom nog een hoop dingen uit die tijd zijn waar we vandaag de dag nog steeds voor warm lopen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de verschillende kunststromingen die toen tot leven kwamen. Vele van de meest bekende en gevierde kunstenaars die de wereld ooit kende kwamen uit deze tijd. Juist daarom kwamen er allerlei nieuwe stromingen op gang die nog steeds leven of weer net iets veranderd zijn waardoor een nieuwe stroming op gang kwam.

Wel moet iedereen begrijpen dat de Middeleeuwen een compleet andere tijd was dan die waarin wij momenteel leefden. Er was een stuk minder vrijheid voor mensen en nagenoeg alles werd door het geloof beïnvloed. Wat je daarom precies deed hing sterk af van het geloof waar je deel van uitmaakte. Ook in de kunst uit deze tijd is dat goed terug te zien. Desalniettemin bracht deze tijd de meest prachtige werken voort die nog steeds goud waard zijn en bewondering oogsten.

Alles wat je terugziet in kunstwerken uit deze tijd heeft vaak een betekenis. Alles werd om het zo maar te zeggen met een reden gedaan. Het gebruik van bepaalde vormen en kleuren werd daarom niet zomaar gedaan. Vaak was dit om een boodschap over te brengen of iets uit te strale. Des te meer kennis je hebt van deze achtergronden, des te leuker het wordt om je in kunst uit de Middeleeuwen te verdiepen.

Author puck
Published
Views 2738
youplay