Kunst is een uitgebreid begrip. De meeste mensen denken bij kunst aan een schilderij of bijvoorbeeld een beeld, maar kunst is veel breder dan dat. De eigenlijke definitie van kunst is het product van menselijke uitingen. Dit kan dus inderdaad een schilderij zijn, maar ook fotografie, literatuur of bijvoorbeeld architectuur. Tegenwoordig zien we kunst ook steeds meer terug in de garderobe en met name bij de schoenen. Bijvoorbeeld custom geverfde schoenen en dan moeten we niet alleen denken aan schoenen die in een bepaalde kleur geverfd worden.

Het beschilderen van schoenen

Er zijn mensen die canvas gympen beschilderen met sprookjes- of Disneyfiguren, deze schoenen zijn natuurlijk heel erg in trek bij de kinderen. Maar ook voetballers of andere sporters vinden het vaak prachtig als ze unieke schoenen hebben. Er zijn speciale kunstenaars die een behoorlijk inkomen genereren puur met het beschilderen van voetbalschoenen of fietsschoenen. De Brit Simon Fellows heeft inmiddels al talloze sportschoenen bewerkt en maakt er zo unieke items van. Maar er zijn nog meer kunstenaars die het beschilderen van schoeisel tot een kunst verheven hebben.

Kunst of een ambacht?

Vroeger was de lijn tussen kunst en een ambacht zeer dun. Een mandenmaker kon bijvoorbeeld een ambacht zijn, maar ook een kunstenaar. Natuurlijk was deze mandenmaker geen kunstenaar als hij manden maakte die iedere mandenmaker maakte. Maar als de manden van deze mandenmaker zeer opvallend waren en afwijkend van de doorsnee mand, vonden veel mensen hem al snel een kunstenaar. Een kunstenaar legt zich meestal niet toe op het maken van massaproducten, maar juist de unieke items die met zorg door hem zijn gemaakt, maakt van hem een kunstenaar. Zeker als iemand anders hem dat niet snel na doet.

Handbeschilderde schoenen

Om nog even op de schoenen terug te komen. Er zijn ontwerpers die hele bijzondere schoenen maken, zo apart, kundig en origineel dat deze schoenen ook als kunst gezien worden. Zeker als deze schoenen ook nog eens volledig door hem zelf worden gemaakt. Daarnaast zijn er kunstenaars die werken met bestaande schoenen, maar van deze schoenen echte kunstwerken maken. Bijvoorbeeld handbeschilderde schoenen of schoenen die door het toevoegen van materialen of het bewerken van het oorspronkelijke basismodel transformeren in een echt kunststuk.

Opvallend en uniek

Er zijn in allerlei categorieën schoenen te vinden die echt als een kunststuk worden gezien. Dit kunnen damesschoenen zijn, herenschoenen of sportschoenen. Er zijn zelfs speciale sites of schoenenmusea waar je dit soort schoenen kunt bekijken of bestellen. Natuurlijk hangt hier meestal wel een prijskaartje aan. Kunst maken is nu eenmaal iets wat tijd kost en daarbij vertegenwoordigt een uniek product ook een bepaalde waarde. Het voordeel is wel dat als je naar een feest gaat en hier graag de show wilt stelen met je outfit, dat de kans dat je iemand tegenkomt met dezelfde schoen nihil is. En dat is zeker prettig als het opvallende schoenen zijn.

Author puck
Published
Views 5165
youplay