Dat kunst vaak nauw verbonden is met design is voor de meesten onder ons wel duidelijk. Fraaie sculpturen in de vorm van een lamp bijvoorbeeld, complexe stoffen of het ontwerp van een vloerkleed dat geïnspireerd is door mode en kunst zien we in de inrichting terug. Ze noemen dit ook wel toegepaste kunst of kunstnijverheid.

Toegepaste kunst

Toegepaste kunst zie je terug in de vormgeving van functionele voorwerpen. De esthetische uitstraling van gebouwen, maar ook voor voorwerpen zoals meubels of kleding behoren tot toegepaste kunst. Toegepaste kunst heeft in tegenstelling tot beeldende kunst ook een functie. Zo verhogen die mooie wollen vloerkleden het leef comfort in de woonruimte en geven ze de ruimte een sfeervolle uitstraling. De design theepot draagt bij aan een heerlijke kopje thee en een stoel zorgt dat je ergens kunt zitten. Bij toegepaste kunst wordt er niet alleen naar de esthetiek gekeken, ook de ergonomie speelt vaak een rol. Bij kunst, zoals bijvoorbeeld het werk van een schilder is het kunststuk vaak met een ander doel gemaakt.

Kunstnijverheid

Toegepaste kunst wordt ook wel decoratieve kunst genoemd of gebruikskunst. Vroeger noemde ze het vooral kunstnijverheid, alhoewel deze term pas in het midden van de 19e eeuw meer werd gebruikt. Onder toegepaste kunst valt de architectuur, het interieurontwerp, fotografie, grafische vormgeving, modeontwerp, edelsmeedkunst en industriële vormgeving. Juist door die industriële vormgeving vallen veel meer producten dan je zou denken onder de toegepaste kunst.

Industrieel ontwerp

Industrieel ontwerp wordt ook wel product design genoemd en het gaat hier om producten die industrieel vervaardigd worden. Dit kan zelfs een serieproductie of massaproductie zijn. Zelfs de stofzuiger of de laptoptas kan hieronder vallen. Als gevolg van de industriële revolutie werden mensen niet meer alleen afhankelijk van de ambachtelijke vervaardiging. Bij ambachtelijke vervaardiging is ieder stuk uniek en bij industriële serievervaardiging is elk stuk hetzelfde. Zeker als het gaat om massaproductie voelt het voor de meeste mensen niet meer als kunst en dat is het in principe ook niet. Toch kan het wel onder toegepaste kunst vallen.

De aandachtspunten voor de industriële ontwerper

Industrieel ontwerpers moeten met veel zaken rekening houden. Niet alleen wat betreft de nieuwe producten, maar ook als het gaat om bestaande producten. Nieuwe technieken, maar ook innovatieve materialen of nieuwe vormen zorgen dat de producten constant verbeterd worden. Daarnaast zijn de wensen en mogelijkheden die de gebruiker van het product heeft ook belangrijk. Ook de trends en ontwerpstromingen spelen een rol. Tegenwoordig komt het belang van hergebruik of recyclen ook nog om de hoek kijken.

Kunst

Bij kunst gaat het om een bewuste creatie waar verbeelding en vaardigheid een grote rol spelen. Het mooiste resultaat voor een kunstenaar is als hij de kijker kan overtuigen van zijn visie achter het werk of wanneer het kunststuk bij de kijker nieuwe, op zichzelf staande inzichten of ervaringen weet op te roepen.

Author puck
Published
Views 1867
youplay