Albrecht Dürer is één van de hoogst gewaardeerde Duitse schilders uit de vroege zestiende eeuw. Hij schilderde, maakte houtsnedes, tekende en graveerde op koper. Tijdens zijn carrière introduceerde hij ideeën uit Italië en legde daarmee de basis voor de kunst van de Duitse hoge renaissance.

Begin

Albrecht Dürer werd geboren in 1471 en was de zoon van een Hongaarse goudsmid die naar Duitsland emigreerde. Hij ging in de leer bij een bekende Neurenbergse schilder. Aanvankelijk tekende hij veel en maakte houtsneden. Verschillende series houtsnijwerken die hij rond de eeuwwisseling maakte behoren tot het meest expressieve werk van deze tijd.

Bekendheid

Op reizen door Zuid-Duitsland en naar Venetië raakte hij geïnspireerd om grote religieuze doeken te maken. Hij stichtte een eigen atelier in Neurenberg en maakte grote religieuze werken voor kerken en kapellen. Dürer was een aanhanger van de reformatie en beeldde in zijn doeken zijn visie op het geloof en de relatie tussen God en mens uit.

Uit de jaren 1500 – 1520 dateren een paar van zijn bekendste werken. Het prachtige ‘Aanbidding van de Drieëenheid” toont God, Jezus en de Heilige Geest met een schare gelovigen. ‘Het feest van de Rozenkransen’ toont Maria met het Christuskind, en ‘De Vier Apostelen’ is een tweeluik met de discipelen van Jezus. Ook schilderde Dürer een aantal zelfportretten.

Vijf eeuwen later is het werk van Dürer nog steeds populair, en worden reproducties van zijn kunst uitgegeven als posters. Wil je ook posters van beroemde schilderijen aanschaffen? Klik dan snel op de link – daar vind je prachtige posters in alle mogelijke categorieën.

Naturalistisch werk

Dürer is eigenlijk nog bekender vanwege zijn houtsneden en tekeningen dan vanwege zijn schilderkunsten. Hij was bijzonder sterk in het levensecht afbeelden van mensen, dieren en landschappen. Zijn tekeningen van dieren (hazen, uilen, paarden, insecten en zelfs een exotische rhinoceros) verraden een grote interesse in de biologische wereld.

Zijn hoge productie en gevarieerde repertoire maakt van Dürer een echte Renaissanceman. Tekenend is het feit dat er tot op de dag van vandaag, vijf eeuwen later, duizenden tekeningen, aquarellen, gravures en houtsneden van hem bewaard zijn gebleven.

Author puck
Published
Views 1736
youplay